Kufferten der gik sine egne veje

Den fortabte kuffert, hvor jeg fik min første rigtige bog, som var helt min egen, den handlede om Barbar den lille elefant, der blev forældreløs ligesom jeg var ved at blive og som blev adopteret af en sød dame inde i byen. Her er han i sit fine nye tøjbarbar

– endnu en erindring fra den korte tid af min barndom, hvor jeg stadigvæk havde en far. Den er skrevet for lang tid siden, men genopfriskes lige – den kan måske indgå i de af mine egne erindringer, der er sjove eller på anden vis gode nok.

 

Hvert år, når skolen holder sommerferie, pakker mor en stor kuffert. Far spænder den omhyggeligt på taget af morris`en. Det er kun mig, der skal med til Jylland, mine brødre skal ud at køre på deres motorcykler. Der er ikke ret langt fra Skælskør, hvor vi bor og til færgelejet i Korsør. Far har beregnet tiden, så der går ikke så længe inden vores bil ruller ombord på Storebæltsfærgen.

Halvvejs ude i Storebælt står vi ude ved rælingen. Mor peger over mod en ø og fortæller om, hvordan der derovre bor uartige piger. Hvis du først er kommet til Sprogø, kommer du aldrig væk igen, fortæller min rødhårede mor. Historien om de uartige piger bliver fortalt igen og igen. Men jeg forstår ikke helt, hvad det ville sige at være så uartig, at man bliver sendt til Sprogø. Hjemme i Fanehuset, som vores hus hedder, ved jeg godt, at hvis jeg ikke vasker mig er jeg en”Skidt Mette” og hvis jeg bliver sur over, hvor urimelig mor er finder hun nr.25 i sangbogen, som en vise om den Søde Mette og den Skidte Mette.

Turen over Fyn går også hurtigt. Men når vi er kørt over Lillebæltsbroen falder jeg som regel i søvn på bagsædet, som jeg har helt for mig selv. Når jeg er vågen er det ikke spor kedeligt at sidde på knæ og kikke ud ad bagruden. Landevejen forsvinder bag os og bliver smallere og smallere efterhånden som vi kører væk fra den. Det skramler fra taget og vores kuffert glider ned. Et kort øjeblik glider den hen ad vejen i modsat retning, så forsvinder den sammen med vejen og bliver en lille prik.

Mor og far på forsædet hører ikke, hvad jeg siger til dem. Men det plejer de heller ikke at gøre, så det kan ikke betale sig at råbe dem op. Det kan vel også være lige meget om den kuffert kommer med op til mine tykke mostre i Skørping og Mariager. De har sikkert tøj nok.

Da vi ankommer til moster Kirstine i Randers opdager far, at kufferten er væk. Mor bliver som sædvanlig sur på mig, men far spørger, om jeg så noget. Det gjorde jeg og kan også huske, at den gled ned og lagde sig til rette på vejen lige før vi kørte ind i den store by, der starter med to A`er. Jeg får nyt tøj i en fin butik. Mor og far låner noget af moster og mosters kæreste, som er medejer i den kro moster ejer. Den hedder Niels Ebbesens kro, og ligger lige over vor Niels Ebbesens hus. Derovre i det gamle bindingsværkshus står der altid en lem på klem.

Vi kører videre til moster Mary og jeg har fået en tegneblok og en pakke blyanter af moster Kirstine, som er meget rig og altid giver mig gaver. Jeg skriver og tegner om kufferten, der gled ned fra taget og forsvandt. Min mor hører tit radio, og uden at jeg ved det tager hun mine tegninger og min historie.

En måned senere, da vi er hjemme igen, bliver min fortælling om kufferten læst op i et børneprogram i radioen. Nu smiler mor og er stolt af mig. Jeg får en skriveblok og en bog om Barbar, den lille elefant i præmie for min fine historie.

– billedet er fra Brenderup Højskole, hvor alle deltagerne skulle fylde sand i et par sokker, dette her lille udsnit var det første billede på bloggen, fordi det tilfældigvis var det eneste jeg kunne finde på computeren. 

DSCN1216

på vej op

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s